Vlakna ili Žitarice: Šta je Najbolji Izvor Energije za Konje

Vlakna i žitarice su osnova ishrane sportskog konja. Ali koji od ova dva se ispostavlja kao najbolji izvor energije za konja? Konji su monogastricni biljojedi, što znači da imaju jednostavno crevo i hrane se uglavnom vlaknastim vegetacijama ili biljnim materijalom, koji bi trebalo da čini najveći procenat ishrane konja. Često zahtevi sporta i smeštaja menjaju ono što je fiziologija i etologija konja. Hajde da pogledamo kako najbolje iskoristiti različite izvore energije

Jedinstveni digestivni sistem konja im omogućava da iskoriste većinu hranljivih materija koje se nalaze u vlaknastom biljnom materijalu: Rastvorljivi ugljeni hidrati, proteini i masti se vare u želucu i tankom crevu uz pomoć enzima, dok se nerastvorljivi ugljeni hidrati vare fermentacijom bakterija u slepom crevu i debelom crevu. Ova fermentacija u debelom crevu omogućava konjima da koriste vlaknasti deo kao izvor nutritivne energije.

Uloga crevnih mikroorganizama

Slepoo crevo i debelo crevo su suštinski veliki fermentacioni bazen koji sadrži brojne vrste mikroorganizama, uključujući bakterije, protozoe i kvasce. Iako konji ne poseduju digestivne enzime potrebne za varenje vlakana, ovi mikroorganizmi ih imaju i, putem fermentacionog procesa, uspevaju da pretvore vlakna u korisne hranljive materije za konja.

Zašto promene u ishrani mogu biti opasne?

Bez pravilne ravnoteže bakterija u zadnjem delu creva, konj ne bi izvlačio mnogo koristi iz vlakana. Balans i stabilnost ove bakterijske populacije u zadnjem delu creva su izuzetno važni, jer promene u ovoj ravnoteži mogu izazvati digestivne poremećaje. Budući da su različite vrste bakterija potrebne za fermentaciju različitih hranljivih materija, i mala promena u ishrani može izmeniti tu ravnotežu.

Kada dođe do promene u ishrani konja, rizik od digestivnih poremećaja se povećava, sa veoma ozbiljnim posledicama po dobrobit konja. Zato je vrlo važno održavati konstantnu ishranu i polako vršiti bilo kakve promene u ishrani, uključujući seno ili pašnjak. U slučaju promena u obroku, pomoći naseljavanju i efikasnosti bakterijskih vrsta u velikom crevu konja može se koristiti dopunska hrana koja sadrži prebiotike i probiotike poput Enterovet-a, ili samo žive kvasce poput Equigest-a.

Koji su proizvodi fermentacije u crevima konja?

Kao što smo već objasnili, bakterijska fermentacija vlakana dovodi do proizvodnje hlapljivih masnih kiselina (VFAs) i mlečne kiseline. VFAs se lako apsorbuju u krvotok i transportuju se za direktnu upotrebu energije ili za sintezu i skladištenje glukoze ili masti. Mlečna kiselina takođe može biti korišćena u biohemijskim reakcijama za sintezu glukoze za upotrebu energije. Proizvodnja VFAS i mlečne kiseline rezultira sporijim oslobađanjem energije od brzog razgradnje rastvorljivih ugljenih hidrata u prednjem crevu. Iz tog razloga, kontinuirani unos malih, visokovlaknastih obroka pomaže u sprečavanju velikih skokova koncentracije glukoze u krvi.

Izvori vlakana

Vlakna za konja nalaze se u nekoliko biljnih izvora. To uključuje: travu, seno, kockasto seno, lucerku u granulama, repinu pulpu i mekinje. Duga vlakna su važna kako bi se promovisala pravilna intestinalna pokretljivost i adekvatna brzina prolaska digeste kroz creva. Da bi se održala funkcija digestivnog sistema, duga vlakna bi trebalo da čine najmanje 50 procenata ishrane i trebala bi se davati u količini od barem 1,5-2 procenata telesne težine konja dnevno.

Nedostatak Vlakana

Istraživanja pokazuju da nedovoljna količina vlakana može dovesti do acidoze zadnjeg dela creva, što rezultira gastrointestinalnim problemima, stabilnim manama, stereotipijama (ponašajnim tikovima) i problemima u ponašanju kao što su nervoza, iritabilnost i loša radna sklonost.

U kojem uzrastu ždrebe može da vari vlakna?

Studija sprovedena 2013. godine pokazala je da u uzrastu od 2 meseca, profil hlapljivih masnih kiselina u izmetu ždrebadi ostaje konstantan i koncentracija celulozolitičkih bakterija je uporediva sa vrednostima kod odraslih, tako da je ovo uzrast u kojem je ždrebe sposobno da vari vlakna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *